Chiefs Leuven

Amerikaanse verdediger Gabe Yeung (33) versterkt Chiefs Leuven

Met de Amerikaanse verdediger Gabe Yeung (33) hebben de Chiefs Leuven zich kort voor het begin van het seizoen nog extra versterkt. De beer van bijna twee meter komt uit Madison, Wisconcin (VS) en is al bijna twee decennia actief als speler. Yeung speelde ondertussen al vier seizoenen in België - Red Roosters Charleroi (2j), Antwerp Phantoms (1j) en Haskey Hasselt (1j) - waardoor hij het label heeft van statusspeler.

Gabe Yeung is een fenomeen. Een opmerkelijk atleet (1m96) die alle clichés van de ijshockeysport belichaamt. Uitermate sociaal en vriendelijk, maar niet vies om er stevig in te vliegen en wat klappen uit te delen. Een nonchalante en rebelse levensgenieter die avontuurlijk is ingesteld. Een ware globetrotter die zich overal thuis voelt waar ijshockey wordt gespeeld. De lijst van clubs waarvoor Yeung de voorbije twee decennia speelde is hallucinant lang en te mooi om niet integraal mee te geven: Madison East High, Madison Capitols, Toledo Cherokee, Pittsburgh Jr. Penguins, St. Marys Lincolns, Toledo IceDiggers, Traverse City Enforcers, Central Texas Blackhawks, Summerside Western Capitals, Dauphin Kings, Lubbock Cotton Kings, Asheville Aces, Greenville Grrrowl, Laval Chiefs, Saint-Hyacinthe Top Design, Amqui As, RT Bad Nauheim, Flint Generals, Laredo Bucks, Odessa Jackalopes, Valley Forge Freedom, Hudson Valley Bears, Brooklyn Aces, Oregon Stampede, HC Ceska Lipa Czech, Charleroi Red Roosters, Canterbury Red Devils, Antwerp Phantoms en Haskey Hasselt ...

Niet enkel het overzicht van teams waarvoor Yeung ooit speelde is indrukwekkend. Op internet wemelt het van foto's, verslagen en zelfs beelden van meerdere hockeyfights die Yeung op zijn actief heeft. "Mijn allerbeste jaren heb ik op hoog niveau meegedraaid in verschillende competities in de VS en Duitsland. Op een bepaald moment krijg je echter het label van 'ancien' en moet je keuzes maken. Ik had wel zin in een nieuwe uitdaging. De Europese stijl qua schaatsen en ijshockey beviel me wel", legt Gabe Yeung uit."Na een seizoen in Tsjechië kreeg ik in 2011 de kans om bij de Charleroi Red Roosters aan de slag te gaan als speler-hoofdcoach-manager. Nadien volgden nog seizoenen bij de Antwerp Phantoms en Haskey Hasselt". Het voorbije seizoen was ik dan weer aan de slag als mede-eigenaar, manager en speler-coach bij het Amerikaanse Berlin River Drivers (FHL) in New Hampshire (VS). Die combinatie was allicht een beetje van het goede teveel", geeft Yeung toe."Het was gewoon teveel werk. Ik ben nog steeds betrokken met die ploeg, maar heb het merendeel van de verantwoordelijkheid opnieuw uit handen gegeven".

Yeung is een non-comformist. Hij was in het verleden actief in de bouw en interieurdesign, maar heeft de ambitie om filosofie te gaan studeren aan de KU Leuven. Yeung woont ondertussen al een paar weken in Leuven. Na zijn periode in Charleroi, Antwerpen en Hasselt voelt hij zich al een halve Belg."Weldra ga ik ook effectief voor een Belgisch paspoort. Ik voel me hier echt wel thuis", klinkt het enthousiast.

Ijshockey staat centraal in het leven van Yeung. "Er is geen moment dat ik gelukkiger ben dan de momenten dat ik op het ijs sta. Ik hou van schaatsen, van de puck te schieten en er stevig in te vliegen. Die filmpjes van mijn knockpartijen tijdens de wedstrijden? Dat was meer iets uit mijn jonge jaren. De vechtpartijen zijn er een beetje uit, maar dat wil niet zeggen dat ik er niet meer vol voor ga".

Over de reden dat Gabe Yeung pas een paar weken voor de start van de competitie bij de Leuvenaars aansloot is hij even eerlijk als geheimzinnig."Een vriend van mij had in augustus zijn vrijgezellenfeest in Spanje. Dat feest is een beetje uit de hand gelopen en is blijven duren. Het werd de meest uitgebreide bachelorparty ever", lacht Gabe."De vergelijking met de film The Hangover is misschien wat overdreven, maar het kwam wel in de buurt. Voor alle duidelijkheid. Ik was niet zozeer de trekker van de feestbende, maar eerder de babysitter van de jonge gasten. Genieten van het leven en zien dat iedereen veilig thuisgeraakt".

De ervaren Amerikaan heeft de focus ondertussen opnieuw verlegd naar het ijshockey. Hij moet met zijn fysiek en persoonlijkheid het verdedigende blok versterken."We hebben een jong en snel team. Dit Leuven heeft het potentieel om de Belgische beker te winnen en hoge ogen te gooien in de BeNe League. Na ruim 15 jaar als speler in het eerste team en met 5 jaar aan coachingervaring, kan ik de Chiefs hopelijk nog heel wat bijbrengen. Ik ben overigens ontzettend fier dat ik nu zelf voor de Chiefs mag spelen. Geen idee waarom, maar ik heb in het verleden meermaals slapeloze nachten gekend als we daags nadien tegen de Chiefs moesten spelen. Het is een mythische ploeg die al heel lang aan de top meedraait in België". (Kristof Debecker)

Amerikaanse verdediger Gabe Yeung (33) versterkt Chiefs Leuven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

x

<
>
x