Chiefs Leuven

Ben Boute (25): een Buffalo bij de Chiefs

Oost-Vlamingen zijn in de BeNe League niet echt dik gezaaid, maar met Ben Boute (25) telt Chiefs Leuven een échte Buffalo in haar rangen. De geboren Gentenaar groeide op in Drongen en werkt ondertussen als webdeveloper bij een reclamebureau in Deinze.

De stevige verdediger is de voorbije tien jaar uitgegroeid tot een vaste waarde bij de Leuvenaars. “Als defence heb je een grote verantwoordelijkheid. Mislukt een aanval dan blijf je gewoon telkens opnieuw proberen. Mislukt je verdedigende werk, dan krijg je simpelweg een goal tegen”, opent Boute fijntjes.

Ben is de zoon van Geert Boute die tussen 1996 en 2003 mee het mooie weer maakte bij de Eeklo Yeti Bears. De ploeg uit 2e divisie verdween jammer genoeg in de plooien van de geschiedenis nadat hun vertrouwde ijsbaan plaats moest ruimen voor een indoor karting.

“Mijn vader nam me al op heel jonge leeftijd mee naar de ijsbaan. Op mijn vierde heb ik mijn eerste pasjes gezet op het ijs. Toen waren dat nog schaatsen gemaakt van wat hout met twee messen onder. Ik heb mijn hele jeugdopleiding gehad in Eeklo, bij de Yeti Bears. Daar heb ik onder meer training gekregen van Jos Lejeune”.

“Al snel had ik de passie voor de sport gevonden. De intensiteit en snelheid waaraan de sport voldoet gecombineerd met het contact vind ik persoonlijk alleen terug in ijshockey. Het is en blijft een geweldige sport. Iets uniek en net dat maakt ijshockey zo speciaal”.

Als 14-jarige speelde Ben tornooien mee met Leuven en met andere clubs. “Dat gaf later ook de doorslag om te zoeken naar een nieuwe uitdaging en op een hoger niveau te kunnen trainen en spelen. Op mijn 16e kreeg ik van Jos de kans om me te bewijzen bij de eerste ploeg van Leuven. Borya Kolyasnikov en ik waren toen de rookies".

De eerste ervaring op het hoogste niveau kwam eerder onverwacht. “Ik werd opgebeld door Jos Lejeune met de vraag of ik diezelfde avond nog mee wilde aantreden tegen Luik. Daar werd ik meteen in de groep gegooid.  Dat is best even slikken als je als jonge gast plots naast mannen als Joris Peusens en Jesse Raekelboom op het ijs staat om de kleuren van de Chiefs te verdedigen. Het werd een onvergetelijke dag. Tot mijn eigen verbazing kwam ik die match twee keer tot scoren. Het was meteen de eerste stap naar meer wedstrijden”.

Toch was het geen evidente zaak voor de jonge Boute om meteen een vaste plek bij de Chiefs af te dwingen. Leuven was ook toen al een ontmoetingsplek van heel wat talent uit binnen- en buitenland dat graag bij de topclub in de Belgische competitie wilde meedraaien. Door de overvloed aan spelers in Leuven vertoefde Boute tussendoor een jaartje in Deurne en ook nog een seizoen in Turnhout.

Ondertussen is Ben Boute nu al enkele jaren op rij bij de Leuvense kern. “Vroeger had ik altijd de ambitie om de eerste ploeg te halen. Daarnaast droomde ik er van om ooit in een heel attractieve competitie te spelen. Met de BeNe League is dat eveneens werkelijkheid geworden. Hopelijk kan ik nog enkele jaren meedraaien op dit niveau. De droom om internationaal door te breken laat ik met plezier over aan de jonge generaties. We hebben heel wat gemotiveerde gasten met talent in ons land. Zij hebben nog alle kansen”.

Ben Boute is zonder twijfel een kerel met twee kanten. Enerzijds de handige creatieveling en computerman die tot voor kort actief was bij de Chiro. Anderzijds de stevige defensieve bonk die graag fysiek speelt en hier en daar eens een stevige check uitdeelt. Hoewel de Chiefs het voorbije seizoen net de finale van de Belgische beker misliepen en ook sneuvelden op de rand van de playoffs in de BeNe League, kijkt Boute met een goed gevoel terug. “De sfeer in de ploeg was echt goed, zelfs beter dan andere seizoenen vond ik. Misschien ligt de verklaring bij het feit dat het een jonge groep was. Mogelijks kwamen we sportief door heel wat omstandigheden net te kort. Maar voor ons als groep was het uiteindelijk een geslaagd seizoen te noemen”.

(Kristof Debecker)

Ben Boute (25): een Buffalo bij de Chiefs

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

x

<
>
x