Chiefs Leuven

Deniss Baskatovs (23) versterkt Chiefs Leuven

Met Deniss Baskatovs (23) hebben de Leuven Chiefs alvast een eerste toptransfer binnen voor het nieuwe seizoen. De Letse aanvaller verdedigde het voorbije seizoen de kleuren van de Kemphanen Eindhoven en was in de BeNe League goed voor 15 goals en 30 assists. De Leuvenaars hopen met Baskatovs de playoffs in de BeNe League te bereiken.

In Leuven komt Deniss terecht in een stad die iets kleiner is dan zijn thuisstad Daugavpils, een stad in het zuidoosten van Letland. Met haar bijna 110.000 inwoners is het na Riga de grootste stad van het land. In de Baltische staat aan de Oostzee is ijshockey razend populair. Baskatovs staat dan ook al van zijn zesde op het ijs. Zijn jeugdopleiding genoot Deniss bij Prizma Riga. Baskatovs kwam als junior twee seizoenen uit in de Junior Hockey League (MHL), de professionele Russische competitie voor beloftevolle spelers. Na een seizoen bij het Russische Olimpiya Kirovo-Chepetsk (2013-14) speelde hij bij het Wit-Russische MHK Yunost Minsk (2014-15).

”Ik heb die twee seizoenen in de MHL ontzettend veel geleerd. We speelden in de allergrootste stadions, verbleven in tophotels en verplaatsten ons met het vliegtuig van de ene wedstrijd naar de andere. Het niveau was ook best hoog. Vooral in Wit-Rusland had ik het enorm naar mijn zin. Ik kijk uit naar de overstap naar de elites in de Russische competitie toen ik plots een aanbod kreeg uit Nederland. In plaats van af te wachten en verder te onderhandelen voor een onzeker plekje in de Russische KHL, heb ik meteen gekozen voor het avontuur en de overstap naar Eindhoven. Niet evident, maar achteraf bekeken allicht de juiste keuze”, aldus Deniss Baskatovs.

In Eindhoven had Deniss het meteen best naar zijn zin. “Ik kwam terecht in een toffe stad. Een plek op mensenmaat met een aangenaam team”, aldus Baskatovs. “Mijn passage bij de Kemphanen was een meevaller. Ik kan enkel maar goede dingen zeggen over mijn ploegmaats, de coaches en medewerkers in de lichtstad. Ze hebben me goed aanvaard en geholpen met alles. Vooral ploegmaat Filip Martinec ontpopte zich meermaals tot reddende engel bij communicatieprobleempjes. Mijn Engels is niet zo super, maar dankzij zijn hulp hebben we die taalbarrière vlot overwonnen”.

De Dolphin Kemphanen Eindhoven raakten het voorbije seizoen net als de Leuven Chiefs net niet in de play-offs. In de onderlinge duels waren de Leuvenaars twee keer lichtjes favoriet, maar telkens gingen ze zwaar de boot in. Daardoor vervloog meteen de laatste kans om door te stoten naar de eindronde. Een opdracht die al zwaar was gehypothekeerd door een beslissing voor de groene tafel. Baskatovs vindt de BeNe League alvast een leuk avontuur en een meerwaarde voor de sport. “In de BeNe League is de opdracht duidelijk. Je moet als team de play-offs halen of je hebt gefaald. Op dat gebied was het zowel voor Eindhoven als voor Leuven niet goed genoeg”.

“Ik heb veel gespeeld en dat is belangrijk voor mij. Ik spendeer graag veel tijd op het ijs. Persoonlijk ben ik niet ontevreden over mijn niveau het voorbije seizoen. Mijn statistieken moeten wel nog beter. Ik zou meer goals moeten scoren en moet als speler verder groeien. Die wil is ook wel eigen aan mijn karakter. Ik wil de lat voor mezelf telkens opnieuw hoger leggen. Elke dag opnieuw aan mezelf werken om vooruitgang te maken”.

Baskatovs is super gemotiveerd om aan te treden bij de Chiefs Leuven. ”Ik heb een goed band met Boris Kolyasnikov, één van de vaste waarden bij de Chiefs. Hij heeft me al heel wat verteld over Leuven. Ik kijk er alvast naar uit om de stad en het land te ontdekken”, zegt Deniss.”Ik wil alvast Leuvens clubvoorzitter Filip Uyttebroeck bedanken voor het vertrouwen. Tijdens onze gesprekken merkte ik dat er een ploeg staat met ambitie. De voorzitter wil de Chiefs doen groeien naar een hoger niveau. Ik geloof volledig in dat verhaal”.

De nieuwe aanvaller kijkt alvast uit naar het nieuwe seizoen. “De missie is duidelijk: zelf nog groeien als speler, mijn statistieken opvijzelen, de fans tevreden stellen en vechten voor de twee bekers die er op een seizoen te verdienen zijn. Maar dat zal niet enkel een verhaal zijn van sportief goed scoren. Hockey is meer dan dat, het is een levensstijl. Een attitude. Je hebt ook op meerdere domeinen sterke pionnen nodig om als team te scoren en vooruitgang te boeken”, besluit Deniss Baskatovs, die als het even kan volgend seizoen met rugnummer 93 zal spelen.

Deniss Baskatovs (23) versterkt Chiefs Leuven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

x

<
>
x